1. Deschiderea:
Presedintele FEE, domnul Fergal Tobin, a anuntat acceptarea Federatiei Editorilor din Romania (FER) ca membru cu drepturi depline, aceasta hotarare a Comitetului Executiv urmand a fi aprobata de Adunarea Generala (General Assembly), la Reykjavik (23-24 iunie 2011).
Reprezentantii FER, la Ljubljana:
Cristina Poterasoiu, Director executiv al AER
Claudiu Istrate, Director executiv al UER
2. Activitati in desfasurare la Bruxelles:
2.1. Digitalizarea:
2.1.1. Pirateria electronica: FEE a inaintat comentarii asupra Raportului Comisiei Europene (CE) cu privire la modul de aplicare a Directivei 2004/48/EC in legatura cu implementarea drepturilor de proprietate intelectuala. Comisia Europeana a luat nota, dar a blocat orice hotarare pana cand se va ajunge la o concluzie: Directiva include numai cartile sau, de asemenea, si audio-vizualul?
Comentarii ale FEE:
- FEE a solicitat sprijinul CE pentru imbunatatirea sistemului de aplicare a legislatiei deja existente in cadrul statelor member. Mai mult decat atat, de la adoptarea Directivei (2004), internetul a evoluat mult si au fost dezvoltate metode noi de piratare.
- FEE a solicitat ca editorii sa beneficieze de aceeasi protectie oferita de Directiva producatorilor de film si inregistrari sonore (locus standi = dreptul de a inainta un caz, de a face o plangere, in cazul extinderii prezumtiei de proprietate la detinatorilor licentelor exclusive, din domeniul editorial).
- FEE este de acord cu afirmatia CE in legatura cu facilitarea piratarii de catre motoarele de cautare (Google – din 10 legaturi afisate la o cautare a titlului unei carti cunoscute, doar 3 sunt site-uri legale). FEE a solicitat CE completarea legislatiei astfel incat motoarele de cautare pe internet sa nu mai faciliteze descarcarea ilegala a continutului. Google a anuntat recent ca au fost luate masuri de indepartare a tuturor functiilor care incurajeaza piratarea si contrafacerea.
- FEE considera ca este importanta colaborarea cu furnizorii de internet (ISP = internet service providers) pentru securizarea drepturilor on-line de proprietate intelectuala (in Finlanda, detinatorii de drepturi intelectuale se pot adresa tribunalului impotriva eliberarii de informatii de catre ISP / in Marea Britanie, Actul Economiei Digitale – 2010 – impune obligatia ISP de a notifica abonatii in legatura cu ilegalitatea pirateriei electronice si de a introduce masuri tehnice de stopare a piratarii repetate).
- FEE a solicitat CE amendarea Directivei in sensul introducerii obligativitatii ISP de a bloca accesul la locatiile on-line folosite pentru piratarea electronica si al obligativitatii statelor membre de a cere ISP colaborarea pentru aplicarea Directivei.
- FEE considera ca sunt vitale campanile de educare a consumatorilor din intreaga lume pentru intelegerea faptului ca un continut on-line nu trebuie sa fie intotdeauna disponibil in mod gratuit.
2.1.2. Raportul Comitetului Inteleptilor (Comité des Sages) asupra “Noii Renasteri”:
Comitetul Inteleptilor (trei ‘intelepti’ numiti de CE, dar a caror opinie nu reflecta viziunea CE) a elaborat un document, la 10 ianuarie 2011, prin care cheama la o noua renastere a mostenirii culturale europene prin libera circulatie on-line a acesteia.
- FEE a reactionat printr-un material in care se arata de acord cu asigurarea diversitatii cultural prin mijloace traditionale si moderne, dar nu si cu afirmatia prin care fara libera circulatie on-line a continutului cultural s-ar intra intr-o era intunecata a civilizatiei.
Comitetul Inteleptilor lauda Google pentru felul in care asigura accesul neingradit al utilizatorului final la colectiile importante ale domeniului public digitizat, dar uita sa mentioneze ca Google a pus la dispozitie in mod gratuit carti digitalizate in bibliotecile din SUA fara a cere consimtamantul detinatorilor drepturilor de autor.
Concluzie: FEE nu este de acord cu Raportul decat partial si va face o declaratie in acest sens, punand totusi accentul pe aspectele pozitive din Raport.
Pirateria are efecte negative, desi circula si parerea ca ar fi un lucru bun, de tipul dreptului universal.
2.2. TVA:
Situatia curenta
Directiva 2009/47/EC/5 mai 2009, care anuleaza Directiva 2006/112/EC cu privire la valoarea redusa a TVA, a permis extinderea prevederilor valabile, pana atunci, doar pentru cartile tiparite pe traditionalul suport de hartie, la carti pe orice fel de support fizic (CD, CD-ROM, DVD, USB etc.. Totusi, exista diferente in aplicarea Directivei de catre tarile membre, in sensul ca taxa redusa este aplicata asupra cartilor pe support de hartie iar asupra celor pe support electronic este aplicat TVA-ul obisnuit.
- FEE considera ca acest mod de aplicare a TVA, in mod diferentiat, duce la o distorsionare a pietei, care violeaza principiul neutralitatii fiscale.
Contra-argumentul autoritatilor este ca livrarea prin email sau descarcarea electronica a cartilor reprezinta servicii, iar acestea sunt supuse TVA-ului intreg. Punctul de vedere al FEE este ca nu trebuie impusa o povara fiscala asupra cartilor ca rezultat al modernizarii si dezvoltarii tehnologice.
Situatia pietii - 2009: SUA (10%, nu exista taxe pe vanzarile electronice de orice fel), UK (4-5%), Franta (aprox. 2,5%), Spania si Germania (1-2%).
- FEE considera ca o carte electronica este mai mult decat un fisier; este un produs particular dezvoltat cu caracteristici specifice, destinat unor dispozitive speciale de citire (e-readers, telefoane mobile etc.). Prin urmare, costurile publicarii unei carti digitale sunt – in fond – aceleasi: costuri fixe de creatie si editare si costuri marginale cu depozitarea (stocarea) si distributia (care sunt mai mici, dar nu sunt niciodata nule). Plus costurile cu drepturile de autor, care se pastreaza. Economia financiara vine de la tiparire (1/6 din pretul final).
2.3. Imprumuturile de carte digitala
Franta: subiect al licentierii individuale voluntare (de exemplu, un editor poate semna un contract cu e-distribuitorul Numilog, care sa acopere imprumutul de carte electronica pentru o anumita perioada) = initiativa experimentala.
Germania: editorii semneaza o licentiere cu distribuitorul DiViBib, care vinde bibliotecilor cartile electronice la pretul stabilit de editor, printr-un sistem DRM care permite unui singure biblioteci sa aiba acces la o carte electronica la un anumit moment dat. Editorii nu primesc taxa de licentiere de la biblioteca, ci numai pretul pe care il plateste DiViBib (pretul cartii minus marja de revanzare a DiViBib). Editorii nu au voie sa negocieze sau sa semneze contracte cu bibliotecile in mod direct, ci doar prin intermediul DiViBib.
Italia: nu exista exceptii in ceea ce priveste imprumutul de carte electronica.
Polonia: majoritatea bibliotecilor publice nu sunt pregatite tehnologic pentru imprumutarea cartilor electronice; sunt discutii aprinse intre editori si biblioteci, in aceasta privinta.
Slovenia: nu exista scheme de licentiere colectiva.
Spania: Editorii vor finaliza modelul unui contract de licentiere pentru lucrarile stiintifice si revistele de tehnica, in format digital; bibliotecile publice au putine resurse, din acest punct de vedere.
Suedia: nu exista drepturi pentru imprumutul public al cartilor electronice sau al audiobook-urilor. Totusi, publicul poate imprumuta (descarca) o carte electronica de pe site-urile bibliotecilor publice, iar cand expira perioada de inchiriere fisierul respective se sterge automat. Bibliotecile platesc o taxa de licentiere catre editori ori de cate ori este descarcata o carte electronica; o parte a taxei este impartita de editor cu autorul cartii.
Marea Britanie:
Exista o lege (Digital Economy Act 2010) care nu este implementata inca (extinde schema de imprumut public a bibliotecilor asupra cartilor electronice).
In octombrie 2010, Asociatia Editorilor din UK a elaborat doua modele de baza pentru cazul imprumuturilor electronice: descarcarea si vizualizarea (si editarea) de tip “cloud” = un serviciu internet privat care ofera posibilitatea atasarii diverselor fisiere, acestea putand fi vizualizate in orice zona geografica (a lumii); utilizatorul se poate conecta oricand si oriunde la link-ul respective, fara sa fie nevoit sa descarce continutul in mod fizic (avand oricand acces la informative).
Ambele modele se bazeaza pe limitarea geografica a bibliotecilor si pe acordarea de catre editori a unor conditii de licentiere mai bune bibliotecilor locale. Aceste modele incearca, de fapt, sa incurajeze editorii in a-si livra cartile electronice prin intermediul serviciului de imprumut electronic din biblioteci.
Concluzie: definitia data (de catre CE) imprumutului = a da ceva pentru o perioada de timp, fara scop comercial (altfel, ar deveni inchiriere).
Bibliotecile trebuie sa achizitioneze carti electronice la fel cum achizitioneaza carti tiparite, iar acordul editorului este esential.
2.4. Vanzarea de carte digitala
OFT (Office for fair trading) = organism de investigare a concurentei in UK (similar Consiliului Concurentei din Romania).
Rezultat al investigatiei OFT in cazul Apple:
Apple cere 25% (chiar si 30%) din vanzari pentru a le permite editorilor sa utilizeze platforma de vanzare on-line. In plus, solicita pastrarea datelor de identificare ale cumparatorilor, pentru a fi folosite in interes propriu.
2.5. Operele / lucrarile orfane si cele scoase din vanzare
FEE considera ca o metoda de garantare a existentei cator mai putine opere orfane in viitor este folosirea metadatelor/identificatorilor stabili. Editorii europeni lucreaza de mai multe zeci de ani la standarde de identificare (ISBN, ISTC), metadate (ONIX), identificatori (DOI) si – foarte important pentru portabilitatea cartilor electronice – formatul digital (epub).
FEE este implicat intr-un dialog asupra operelor scoase din vanzare sub Piata DG Interna, impreuna cu bibliotecile, cu IFRRO si Consiliul Scriitorilor Europeni. FEE are in vedere o intelegere asupra principiilor de baza pana la 28 iunie 2011, cand se vor incheia discutiile mesei rotunde.
2.6. Alte informatii culese de la sedinta Comitetului Executiv al FEE si de care vom mai auzi:
- STM (International Asssociation of Scientific, Tehnical and Medical Publishers) este o organizatie puternica si activa, cu peste 100 de membri din 27 tari (editori din mediul academic, universitar, profesional), cu sedii la Oxford si Haga, care va avea Conferinta anuala de primavara intre 26-28 aprilie 2011, la Washington DC (SUA). STM desfasoara seminarii, conferinte, cursuri de pregatire, mai ales pe tema cartilor si publicatiilor cu profil stiintific, tehnic, medical. (www.stm-assoc.org)
- Bill C-32 este un act normativ care a modificat in 2010 Legea dreptului de autor din Canada si care a suscitat numeroase dispute mai ales pentru faptul ca reglementeaza zona digitala si sanctioneaza pirateria operelor editate electronic. (www.2parl.gc.ca)
- VIP Stakeholders Platform si TIGAR sunt proiecte de colaborare internationala (FEP, IPA, OMPI etc.), pentru a facilita accesul la operele editate din partea persoanelor cu deficiente de vedere, prin adaptarea imprimarii sau prin formate audio ori digitale Braille. (www.wipo.int)
- Depozitul Legal de Publicatii Electronice reprezinta o preocupare a FEP si CENL de a acoperi un vid legislativ si de a promova, sub egida Comisiei Europene, un cod de bune practici pentru bibliotecile nationale privind depozitul voluntar de asemenea publicatii.
- European Schoolnet este o retea de 31 ministere ale educatiei din Uniunea Europeana (si nu numai), care elaboreaza politici, programe si initiative privind introducerea inovatiei si a TIC in procesele de invatare, urmarind un dialog intre institutii, scoli, cadre didactice si specialisti. FEP colaboreaza cu ES, care ofera servicii de gasire a unor continuturi de invatare din alte tari. (www.eun.org)
- CE FEP a abordat si alte teme ale industriei cartii sau adiacente ei, de genul: siguranta jucariilor avan ca suport cartea, acordul Google cu editori si autorii, initiativa de realizare a unei noi clasificari in domeniul cartii (pe baza interesului demonstrat prin cautarile pe Internet, colaborarea cu Asociatia Europeana a Librarilor etc..
Intocmit,
Cristina Poterasoiu
Claudiu Istrate
|